Bursa SUA

IBM va achizitiona Red Hat LINUX pentru 34 miliarde de dolari.

In timp ce in luna iunie 2018, Microsoft achizitiona GITHUB, o imensa platforma de partajare a codurilor pentru dezvoltatorii de software, pentru suma de 7.5 miliarde de dolari, IBM face o miscare indrazneata prin achizitia celei mai mari retele de distributie marca Linux, Red Hat.

In modelul cloud, dezvoltatorii de software scriu aplicatii care functioneaza in centre de date la distanta (remote data center). Avantajele pot fi costurile scazute si o dezvoltarea mai rapida a afacerilor noi de software.

Aici IBM, este un gigant in abordarea hibrida de cloud computing. Asta inseamna ca anumite date si aplicatii cruciale, ruleaza in cloud-ul din cadrul unui centru de date al companiei, in timp ce alte task-uri ruleaza in cloud-urile companiilor cu tehnologie avansata. (TECH)

In timp ce antreprenorii si companiile se plang de AMAZON, MICROSOFT SI GOOGLE, ale caror servicii de cloud-ing implica utilizarea tehnologiei proprii, ceea ce face dificila comutarea de la un cloud, la altul, strategia IBM propune o abordare diferita:

Livrarea catre companii a tehnologiei hardware si software, pentru a-si construi propriul lor serviciu de cloud privat, avand acces si la cloud-urile publice ale tertelor parti.

Daca individual, IBM trebuia sa investeasca in permanenta milioane de dolari pentru a face fata concurentei si a-si mentine pozitia pe piata, odata cu achizitia Red Hat, cele doua companii sunt increzatoare ca vor deveni lideri, ajutand companiile sa faca tranzitia catre cloud computing, fara a deveni captivi in tehnologia vreunui gigant din industria internetului.

IBM si RED HAT isi propun sa ofere un serviciu care sa permita companiilor sa conecteze propriul serviciul de cloud privat, cu mai multe terte parti, continuand dezvoltarea de software sub licenta open-source.

„Companiile migreaza catre serviciile de cloud, insa 80 % din ele nu au ajuns acolo, inca”, spune Arvind Krishna, Senior Vice President, IBM.

Putem oferi un traseu mai usor pentru administrarea si securizarea servicicilor de cloud private si a conectarii lor cu cele publice.

Red Hat se va alatura echipei de cloud IBM, insa ca parte distincta pentru a-si pastra independenta si neutralitatea in procesul dezvoltarii de open-source.

Oferta IBM de rascumparare premium, 190$ /actiune, este cu 60% mai mare decat pretul de inchidere Red Hat de vineri, de 116.68$/actiune.

Un apropiat al acestei tranzactii, este de parere ca acest pret este justificat tocmai de cresterea avuta de catre Red Hat si fluxul de numerar marit al acesteia, insa este cu mult sub media de achizitie a unei companii de software, iar acest fapt va duce la ascensiunea IBM si a veniturilor ei.

Membrii de consiliu al celor doua companii, au aprobat tranzactia iar vanzarea e asteptata sa aiba loc in a doua jumatate a anului 2019.

Ramane de vazut in ce masura va creste influenta Red Hat asupra Linux, acum ca are parte de suportul si sustinerea financiara a celor de la IBM.

Inspiratia zilei: https://www.nytimes.com/2018/10/28/ business/ ibm-red-hat-cloud-computing.html.

Share