Rețeaua 5G

Rețeaua 5G – inovația viitorului

Rețeaua 5G – inovația viitorului

Rețeaua 5G

Evoluția lumii digitale. De la 1G la 5G 

Telecomunicațiile și rețelele au fost și vor fi una dintre tehnologiile de bază în sprijinirea evoluției omenirii și a tehnologiei în sine. Tehnologia de comunicații fără fir (wireless) în interiorul telefoanelor mobile și a altor dispozitive mobile a evoluat de-a lungul mai multor decenii. Începând cu revoluționarul 1G de atunci până la 5G de astăzi.

„G” care însoțește numerele se referă la generație, astfel că 1G înseamnă că aparține primei generații a rețelelor de telecomunicații, 2G aparține generației a două etc.

  • 1G: Apeluri vocale

Telefoanele mobile au început cu tehnologia 1G prin anii ’80, astfel că 1G este prima generație de tehnologie celulară fără fir care acceptă doar apeluri vocale. Viteza maximă a rețelei 1G ajunge până la 2, 4 Kbps.

  •  2G: SMS, MMS și Date

Saltul de la 1G la 2G a avut loc în Finlanda în anul 1991 în rețelele GSM, iar tehnologia telefonică 2G a introdus criptarea apelurilor și a textului cu serviciile de date precum SMS-uri, MMS-uri și mesaje imagine. Viteza maximă a tehnologiei 2G este de 50 Kbps.

O nouă tehnică de comutare a pachetelor, mult mai eficientă decât 2G, a fost introdusă de 2.5G, care apoi a dus la 2.75G, ceea ce a furnizat o creștere a vitezei de trei ori mai mare.

  • 3G: Date mai Multe, Apeluri Video, Internet Mobil

În anul 1998 au fost introduse rețelele 3G care au generat viteze mai rapide de transmitere a datelor, asltfel încât telefonul mobil putea fi utilizat pentru apeluri video și accesul la internet mobil. 3G a evoluat rapid spre 3.5G și 3.75G, viteza maximă fiind de aproximativ 2Mbps pentru dispozitivele care nu se mișcă și 384 Kbps pentru vehiculele aflate în mișcare.

  • 4G: TV Mobil HD, Conferințe Video, TV 3D, alte funcții care necesită viteze mari

A patra generație de rețele, 4G, a fost lansată în anul 2008. La fel ca și 3G suportă accesul web mobil, de asemenea servicii de jocuri, TV mobil HD și TV 3D, conferințe video etc. Viteza maximă a rețelei 4G atunci când dispozitivul se află în mișcare este de 100 Mbps, iar pentru comunicațiile cu mobilitate redusă este de 1 Gbps.

  •  5G: Date mai Rapide, Densitate mai Mare de Conexiune, Economii de Energie

În anul 2019, în majoritatea țărilor, a fost lansată tehnologia 5G care promite rate de date semnificativ mai rapide, conexiune mai puternică, latență extrem de redusă și economii de energie, printre alte îmbunătățiri. Viteza conexiunilor 5G este de până la 20 Gbps.

Ce este și cum funcționează tehnologia 5G?

5G reprezintă o generație nouă de rețele de bandă lungă, de mare frecvență. Antenele 5G cuprind mai multe elemente, care conlucrează pentru a transmite energia eficient pe direcțiile utile, tehnologia 5G înseamnând mai mulţi transmiţători şi receptori pentru „unde milimetrice”, astfel încât permite o densitate mai mare a utilizării.

Viteze de până la zeci de gigabiți pe secundă!

5G înseamnă viteze mai mari, ceea ce înseamnă că vei putea descărca de 5 ori mai rapid un film cu o rezoluție mare, mai exact în câteva zeci de secude, comparativ cu câteva minute. Rețeaua 5G nu va fi disponibilă doar pentru dispozitivele mobile, deoarece, fiind atât de rapid, are potențialul de a înlocui chiar și accesul prin cablu fix cât și conexiunile fără fir.

Este nevoie de un dispozitiv care suportă 5G și care se află într-o zonă de acoperire!

Pentru a putea utiliza rețeaua 5G este nevoie de un nou smartphone, dar și de un operator de telefonie care acceptă 5G. Desigur că, disponibilitatea serviciului 5G nu depinde numai de zonă, ci și de furnizorii de servicii care sunt disponibili în locația ta.

Care sunt diferenețele dintre 4G și 5G?

  • Tehnologia 4G nu va dispărea, fiind utilizată în paralel cu noul standard. 5G-ul, față de 4G folosește trei spectre de frecvențe: spectrul redus, de 600 MHz până la 6 GHz, spectrul mediu, mult mai rapid și spectrul înalt, cu frecvețe între 30 GHz și 300 GHz, care ajunge la viteze de până la 10 GB/s, însă pe distanțe scurte.
  • Rețelele 5G diferă de rețelele 4G prin faptul că folosesc o frecvență mai mare, antena fiind compusă din mai mulți elemenți controlați de un calculator, astfel încât undele emise se combină pentru ca semnalul să nu fie transmis în toate părțile, ci predominant acolo unde este nevoie.
  • Cu viteze de aproximativ 20 de ori mai rapide decât rețelele 4G, utilizatorii 5G pot descărca mai repede emisiuni, filme, pot transmite videouri în 4K fără întrerupere și vor apărea din ce în ce mai multe aplicații de realitate virtuală și realitate augumentată                             

Viteza maximă de transfer – Mbps

Rețeaua 5G

 Timpul de descărcare fișier 1 GB – Secunde

Rețeaua 5G

După cum se poate observa în graficele de mai sus, viteza maximă de trasfer pe care rețeaua 5G o oferă este de 1200 Mbps, în comparație cu 4G a cărui viteză este de doar 142 Mbps, iar durata de descărcare este de 8 secunde cu 5G.

Avantajele rețelei 5G

Viteze mari la navigarea pe internet;

Viteze mari de transfer;

Interferențe scăzute deoarece spectrul de frecvență folosit de 5G nu este suprapopulat de alte dispozitive;

Conexiune instantanee care permite utilizarea pe smartphone a aplicațiilor de realitate augumentată și virtuală;

Susținerea până la 1 milion de dispozitive inteligente conectate simultan prin IoT;

Latență mai mică (viteza de răspuns între două dispozitive poate ajunge la 1 milisecundă);

O piață de muncă extinsă (tehnologia 5G își propune ca până în anul 2026 să creeze aproximativ 300.000 de locuri de muncă);

Funcționarea inovațiilor viitorului care au nevoie de procesare în timp real, cum ar fi operaţii la distanţă, holograme, maşini care se conduc singure, drone comerciale, clădiri smart sau cloud gaming, industria 4.0.

5G,  pericol sau prosperitate?

Întotdeauna vor fi teorii despre cum 4G sau 5G vor genera apariția unor boli. Însă, dovezi concrete în acest sens sau cercetări științifice care să certifice aceste conspirații nu există. Cert este faptul că 5G are puterea de a susține inovațiile viitorului care au nevoie de procesare în timp real.

6G, viitorul (2030)?

Succesorul 5G va fi 6G, a șasea generație de tehnologie de telecomunicații fără fir, a cărei viteză este de așteptat să atingă 95Gbps. China, Coreea de Sud și Japonia sunt țările care susțin că investighează deja tehnologia, iar prima ofertă/reclamă 6G se preconizează că ajunge în anii 2030.