promovarea online

Industria 4.0

INDUSTRIA 4.0

Nu este o revoluție, este o evoluție!

industry 4,0

SCURT ISTORIC

Industria 1.0 (1760-1840) se referă la prima revoluție industrială.
În această perioadă, fabricația a evoluat de la focalizarea pe munca manuală efectuată de oameni și ajutată de animalele de muncă, la o formă mai optimizată a muncii, efectuate de oameni prin utilizarea motoarelor cu apă, cu aburi și a altor tipuri de mașini-unelte.

Industria 2.0 (1870-1914) este cea de-a doua revoluție industrială sau mai bine cunoscută ca revoluția tehnologică.

A fost făcută posibilă prin rețelele feroviare extinse și prin telegraf care au permis transferul mai rapid al oamenilor și al ideilor. De asemenea, este marcată de electricitatea din ce în ce mai prezentă, ceea ce a permis electrificarea fabricii și linia de producție modernă.

Industria 3.0 a avut loc la sfârşitul secolului XX sub denumirea de revoluţia digitală. A reprezentat un progres imens, în fața căruia apariția calculatoarelor și a automatizării, au condus scena industrială.


Industria 4.0 vs A 4-a revoluţie industrială

A 4-a revoluţie industrială

Expresia "A patra revoluție industrială" a fost introdusă pentru prima dată de către Klaus Schwab (președintele executiv al Forumului Economic Mondial) în 2015 într-un articol în Foreign Affairs .

Termenul reprezintă a patra epocă industrială majoră de la Revoluția industrială inițială a secolului al XVIII-lea. Și se caracterizează printr-o fuziune a tehnologiilor care estompează liniile dintre sferele fizice, digitale și biologice.

Industria 4.0

Termenul de Industry 4.0 (Industrie 4.0) a aparut prima oara in anul 2011, printr-o initiativă strategică a guvernului german. Scopul inițiativei este transformarea producției industriale prin digitalizare și exploatarea potențialului noilor tehnologii.

În aprilie 2013, termenul "Industry 4.0" a apărut din nou la un târg industrial din Hanovra, Germania, și a devenit rapid strategia națională a Germaniei.

Industry 4.0 descrie tendința spre automatizare și schimbul de date în tehnologii și procesele de fabricație care includ sistemele ciber-fizice (CPS), internetul lucrurilor (IoT), internetul industrial al lucrurilor (IIOT), cloud computing, calculul cognitiv și inteligența artificială.

Există o diferenţă între cele două expresii, ele suprapunându-se doar parţial.

Concept versus Strategie

A patra revolutie industrială este un concept cu propriile standarde tehnice, pe care fiecare ar trebui să le urmeze.

Industry 4.0 este o strategie de a îmbunătăți tehnologia, creată de europeni la standardele celei de a patra revolutii industriale.

Mișcarea Industriei 4.0 este o abordare strategică și intenționată pentru modelarea viitorului, în timp ce accederea la o revoluţie industrială ne ajută să înțelegem ce s-a schimbat deja şi care sunt tendinţele în schimbarea industrială.

Prin implicarea activă în modelarea viitorului, adoptând o strategie la nivel Mondial, vom putea răspunde mai bine schimbării.

Avantaje Industria 4.0

Clienții au căutat mereu un cost redus, o calitate perfectă și disponibilitate imediată. Din ce în ce mai mult, clienții doresc toate acestea pentru un produs configurat, personalizat sau unic. De obicei, producătorii pot oferi unul sau două dintre acestea, în detrimentul celorlalte. Costul, calitatea și viteza au fost considerate compromisuri. Pentru un produs personalizat, este posibil să obțineți calitatea, dar aproape niciodată un cost redus sau livrare rapidă.

Industria 4.0 are rolul de a schimba toate acestea prin furnizarea de beneficii specifice. Iată cateva enumerate, mai jos:

+ Eficiență imbunătăţită

Cu mai puțini oameni și mai multă automatizare, companiile pot lua decizii mai rapid și pot menține un grad ridicat al eficienței . Automatizarea tinde, de asemenea, să mențină calitatea ridicată, și acesta este un domeniu care sporește și mai mult eficiența.

Productivitate crescută

În termeni simpli, tehnologiile Industry 4.0 vă permit să faceți mai mult cu mai puțin. Cu alte cuvinte, puteți produce mai mult și mai rapid în timp ce alocați resursele dvs. mai eficient din punct de vedere al costurilor și eficienței.

De asemenea, liniile de producție vor avea mai puțin timpi de nefuncționare datorită monitorizării automate îmbunătățite și a luării deciziilor automat/ semiautomat.

Flexibilitate și agilitate

Beneficiile industriei 4.0 includ, de asemenea, flexibilitate sporită și agilitate. De exemplu, este mai ușor să monitorizaţi producția într-o fabrică inteligentă. De asemenea, este mai ușor să introduceți produse noi pe linia de producție, precum și să creați oportunități pentru o singură operațiune de fabricație, o producție variată (mixtă) și multe altele.

Ex: Respectarea reglementărilor din industriile precum fabricarea dispozitivelor farmaceutice și medicale nu trebuie să fie un proces manual. În schimb, tehnologiile Industry 4.0 permit automatizarea conformității, inclusiv monitorizarea si identificarea, inspecțiile de calitate, distribuirea, înregistrarea datelor și multe altele.

+ Reduce costurile

O fabrică inteligentă nu se obține peste noapte și nicidecum pe cont propriu. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să investești, deci există costuri inițiale. Totuși, costul de fabricație al instalațiilor dvs. va scădea dramatic, ca urmare a tehnologiilor Industry 4.0, și anume automatizarea, integrarea sistemelor, gestionarea datelor și multe altele.

+ O experiență mai bună a clienților 

Industria 4.0 oferă de asemenea oportunități de îmbunătățire a serviciilor si experienței pe care le oferiți clienților.

Forbes a spus: "Faza de livrare este un aspect critic al lanțului de aprovizionare care poate edifica sau poate distruge experiența clienților. Cu capabilitățile Industriei 4.0, organizațiile pot simplifica logistica și pot asigura experiențe de livrare mai bune".

Timpii grei de livrare sau greșelile din comandă pot influenta negativ experiența clienților. Industria 4.0 vă poate ajuta să accelerați livrările și opțiunile personalizate reducând în același timp greșelile.

+ Obținerea unei rentabilități în investiții

Tehnologia Industriei 4.0 transformă producția în întreaga lume. Beneficiile industriei 4.0 și rentabilitatea potențială a investițiilor sunt cele cu adevărat importante. Pentru a rămâne competitivi și pentru a vă echipa liniile de producție pentru viitor, este momentul să vă gândiți la următoarea etapă a călătoriei din Industria 4.0.

smart factory

Dezavantaje Industria 4.0

Împreună cu diferitele avantaje ale Industriei 4.0, există și dezavantaje legate de tehnologie atunci când implementați practici de automatizare a mașinilor în procesul dvs.

- Creativitate limitată

Tehnologia de producție limitează complet creativitatea datorită abundenței automatizării/mașinilor și a lipsei de angajați din cadrul instalației de producție. Angajații sunt capabili să se gândească la controverse în timp ce contracarează o anumită problemă, în timp ce mașinile sunt optimizate/setate pentru a performa exact cum li se cere, în ciuda erorilor care pot apărea.

- Creșterea șomajului

Șomajul reprezintă o preocupare majoră pentru producție, de când automatizarea a început să joace un rol foarte important. Deoarece tehnologiile de fabricație au devenit predominante, există multe preocupări cu privire la ceea ce înseamnă munca umană în cadrul companiilor de producție.

- Contribuția la problemele de mediu

Încălzirea globală este o preocupare majoră pentru multe persoane din întreaga lume - producția fiind o contribuție substanțială la aceasta. Cu tehnologia de producție care înseamnă mai multe echipamente și tehnologii care sunt încorporate în instalațiile de producție, acest lucru înseamnă un impact mai mare asupra mediului - datorat în principal surselor de combustibil, cum ar fi gazele și substanțele chimice.

- Securitatea IOT

Internet of Things este o preocupare majoră. Companiile lucrează pentru a aborda lacunele legate de securitate.

- Implementarea tehnologiei

Industry 4.0 necesită un timp de implementare considerabil, precum și eforturi în întreaga industrie.

- Nu pot efectua sarcini complicate

Deși mașinile oferă o creștere a calității și a redundanței, tehnologia actuală de automatizare nu a reușit să abordeze problema producției complexe. Oamenii, cel puțin în acest moment, sunt singurii lucrători capabili să realizeze sarcini de producție personalizate sau complexe.

- Costuri inițiale mari 

În timp ce mașinile automate vă vor economisi bani pe termen lung, acestea necesită o investiție inițială semnificativă. Ca proprietar sau manager de afaceri, va trebui să găsiți o modalitate de a face această investiție să se încadreze în bugetul total.

- Solicită întreținere și instruire 

Angajații dvs. actuali vor trebui instruiți pentru a implementa, opera și întreține corespunzător sistemele automatizate, pentru a asigura funcționarea continuă a acestora.

APLICAŢII ŞI EXEMPLE ALE INDUSTRIEI 4.0

smart factory

Aplicatiile software

Acestea vor afecta cele mai tradiționale industrii în următorii 5-10 ani.

Uber este doar un instrument software, nu deține mașini și este acum cea mai mare companie de taxi din lume.

Airbnb este acum cea mai mare companie hotelieră din lume, deși nu deține proprietăți.

Printare 3D

Această tehnologie s-a îmbunătățit foarte mult în ultimul deceniu și a avansat,  în primul rând, de la utilizarea a prototipurilor la producția reală. Progresele în utilizarea producției de aditivi metalici au deschis o mulțime de posibilități de producție.

IOT the internet of things

O componentă cheie a industriei 4.0 este Internetul lucrurilor, caracterizat prin dispozitive conectate. Nu numai că acest lucru ajută la operațiunile interne, dar prin utilizarea mediului în care se stochează datele, echipamentele și operațiunile pot fi optimizate prin conectarea altor persoane care utilizează același echipament, sau pentru a permite întreprinderilor mici accesul la tehnologie.

Roboți

O dată posibil numai pentru întreprinderile mari cu bugete la fel de mari, robotica este acum mai accesibilă și disponibilă pentru organizațiile de toate dimensiunile. De la alegerea produselor dintr-un depozit până la pregătirea lor pentru a fi livrate, roboții autonomi pot sprijini rapid și în siguranță producătorii.

Ex: Roboții se deplasează în jurul depozitelor Amazon, reduc costurile și permit o utilizare mai bună a spațiului pentru comerciantul online.

Ex: Un comerciant online Alibaba a deschis cel mai mare depozit inteligent din China, cu 60 de roboți de ultimă oră. Aceste mașini cu încărcare automată Wifi sunt responsabile pentru mutarea bunurilor în depozit. Ele trimit mărfurile la lucrătorii umani, care apoi aranjează produsele care urmează să fie împachetate și distribuite clienților din întreaga lume.

Infrastructura ca serviciu (IaaS) / Cloud Computing

Când vine vorba de construirea și întreținerea infrastructurii, există costurile hardware-ului, costul spațiului, energia electrică pentru a o alimenta, cheltuielile aferente construirii și menținerii acesteia. Construirea unui centru de date poate costa cu ușurință o companie, câteva milioane de dolari. Din acest motiv, companiile aleg să renunțe la cheltuielile de capital în favoarea cheltuielilor operaționale și a datelor gazdă în centrele de date pentru furnizarea de servicii. Acest lucru permite companiilor să evite investițiile costisitoare în infrastructură și să le acceseze cu ușurință prin intermediul cloud-ului.


În timp ce industria 4.0 este în continuă evoluție, este posibil să nu avem o imagine completă până când nu ne uităm în urmă cu 30 de ani.

Chiar dacă multe organizații ar putea fi încă în negare cu privire la modul în care Industria 4.0 ar putea afecta afacerea lor, alte companii implementează deja schimbări și se pregătesc pentru un viitor în care masinile inteligente le imbunătățesc afacerea.